Śledziki po wiejsku

4.5 (140 ocen)

  • 35 min

W słoiku mogą być nawet miesiąc w lodówce i czekać na niespodziewanych gości.

  • 35 min

Składniki:

  • 10 płatów śledziowych solonych
    6 ogórków konserwowych
    2 cebule
    3 marchewki
    Zalewa:
    1 szklanka wody
    0,5 szklanki octu
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledziki po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w mleku 8h (zależy jak bardzo są słone), odcedzamy, kroimy na kawałki i kropimy octem.
  • 2. Marchewkę ścieramy na tarce, ogórki kroimy w plasterki, cebulę w talarki. Gotujemy zalewę wraz z marchewką i cebulą. Gotowe śledzie wkładamy do miski, przekładamy ogórkami i zimną zalewą. Odstawiamy na 12h i po tym czasie można przełożyć do słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować