Śledziki po grecku

  • wyświetlono: 284 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pomysł pochodzi od pani Ewy Wachowicz, ale nieco go zmodyfikowałam. Wyszła fajna przekąska, którą polubiła cała rodzina.

  • 100min

Składniki

5 płatów śledziowych solonych
2 duże marchewki (ugotowane i obrane)
4 cebule
100 gramów rodzynek
mała puszka przecieru pomidorowego
oliwki (koniecznie nadziewane, najlepiej papryką)
olej, sól pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Śledziki po grecku

  • 1. Śledzie moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, następnie kroimy w kilkucentymetrowe paski. Cebulę kroimy w bardzo grube piórka, marchew ścieramy na tarce. Cebulę dusimy na kilku łyżkach oleju, kiedy nieco zmięknie dodajemy marchew, i dusimy jeszcze przez chwilę.
    Podduszone warzywa mieszamy ze pokrojonymi śledziami, oliwkami, rodzynkami i przecierem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Całość przekładamy do naczynia (ja użyłam glinianego garnka) i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, w chłodnym miejscu, żeby smaki się przegryzły. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

śledzik po prowansalsku

Dodane przez: justgirl1987

Śledzik po prowansalsku

Śledzie mają bardzo delikatny ziołowy...

śledzie po grecku

Dodane przez: anta19

Śledzie po grecku

Śledzie z warzywami z lekko słodką...

Dodane przez: fafia

Ryba po grecku w szklankach

Ryba po grecku podana w szklankach...

wigilijna ryba w jarzynach

Dodane przez: Neblina36

Wigilijna ryba po grecku

Ten przepis jest w mojej rodzinie...

UDKA PO GRECKU

Dodane przez: Magda_Z

UDKA PO GRECKU

Kto powiedział, że można w ten...

Ryba po grecku

Dodane przez: danusia19671

Ryba po grecku

Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE