ŚLEDZIKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

A może by tak śledzika :)Dziś przedstawię Wam śledzie w wydaniu mojej mamusi. Przepyszne. Warto spróbować :)

  • 60 min

Składniki:

  • Potrzebne będzie: ja podaję zalewę na 1 kg śledzi jeśli macie więcej zwiększacie ilość proporcjonalnie

    1 kg płatów śledziowych, lub 1 kg świeżych śledzi - najlepiej dzień wcześniej posolić


    Zalewa - zagotować wszystko

    1 litr wody
    8 łyżek octu
    1 łyżka cukru
    6 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe

Śledziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 cebule pokroić w półksiężyce i sparzyć gorącą wodą


    Śledziki układamy w słoikach i dodajemy cebulę. Ostudzoną zalewą zalewamy śledziki. Najlepiej żeby około tygodnia przechodziły zalewą, ale z doświadczenia wiem, że po około 3 dniach już co poniektórzy buszują po lodówce i już próbują :)

    Tą zalewą można zalewać także śledzie wcześniej panierowane i upieczone w bułce tartej.



    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy