Śledzik w zalewie octowej

0 (0 ocen)

Idealny jako przystawka albo dodatek do ziemniaków.

Składniki:

  • ok. 1kg fileta ze śledzia zielonego
    sól, pieprz

    Do panierki:
    mąka
    jajko
    bulka tarta

    Zalewa:
    1szkl. Octu
    1szkl. cukru
    2ząbki czosnku
    2cebule
    5szkl. Wody
    8ziaren pieprzu
    6ziaren ziela angielskiego
    1marchewka
    6lisci laurowych

Śledzik w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety przyprawiamy. Obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej . Smażymy na gorącym tłuszczu na złocisty kolor.
  • 2. Zalewa: do garnka wlewamy wodę dodając cukier i sól. Następnie dodać ziele angielskie, liscie laurowe oraz czosnek. Marchewkę oraz cebulę kroję w plastry i dodaję do reszty. Gotować do miękkości jarzyn. Na koniec dodać ocet i ponownie zagotować.
  • 3. Filety przekładam do słoików i zalewam gorącą marynatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy