Śledzik "Cygański przysmak"

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób

Trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę bez śledzia, przyrządzonego na różne sposoby. W tej wersji też króluje u mnie na świątecznym stole.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 szt. solonych filetów śledziowych
    2 szt. cebule czerwone
    sok z połowy cytryny
    3-4 szt. ogórków konserwowych
    3 łyżki keczupu
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    łyżeczka musztardy
    0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    0,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
    papryczka chilli
    odrobina cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzik "cygański przysmak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śledzie wcześniej wymoczyć. Z jednego fileta wykroić parę gwiazdek do dekoracji, resztę pokroić w drobną kostkę.
  • 2. 2. Ogórki i obrane cebule pokroić w kosteczkę. Cebule zalać sokiem z cytryny.
  • 3. 3. Zrobić sos: keczup wymieszać z musztardą, cukrem, pokrojoną papryczką chilli, papryką słodką i wędzoną. Dodawać stopniowo olej, cały czas mieszając, do utworzenia gęstej, jednolitej konsystencji.
  • 4. 4. Śledzie wymieszać z ogórkami i cebulą. Zalać przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać. Udekorować gwiazdkami ze śledzia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Przysmak cygański

4.48 (159 ocen)

placek cyganski

To może cię zainteresować