ŚLEDZIE ZIELONE w zalewie

  • wyświetlono: 986 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne i szybkie w przygotowaniu śledzie, które smakują każdemu, kogo znam :)

mart1994
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1 kg śledzi
3 jajka
około 100g mąki

Zalewa:
3 duże cebule
szklanka wody
szklanka oleju
3/4 szklanki octu
3 łyżki cukru
łyżka soli
kilka ziarenek ziela ang
2 x liść laurowy
3 łyżki koncentratu

Sposób przygotowania przepisu:

ŚLEDZIE ZIELONE w zalewie

  • 1. 1. Kroimy cebulę w pióra.
    2, Do cebuli dodajemy wszystkie składniki zalewy oprócz koncentratu.
    3. Gotujemy zalewę na małym ogniu około 30 minut (5 minut przed czasem dodajemy koncentrat).
    4. Wyjmujemy kręgosłup ze śledzi i kroimy je po skosie.
    5. Każdy kawałek śledzia wkładamy do roztrzepanego jajka, a następnie opruszamy mąką pszenną.
    6.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy śledzie po dwóch stronach do momentu zarumienienia.
    7. Warstwowo układamy śledzie i wlewamy zalewę w misce/garnku.
    8. Odstawiamy do wystygnięcia.
    9. Wkładamy śledzie do lodówki (najlepiej na całą noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Kotlety sojowe w zalewie octowej

Dodane przez: Kasia Pichci

Kotlety sojowe w zalewie octowej

Kochani czy słyszeliście o kotletach...

ryba

Dodane przez: Aga72

Ryba w zalewie octowej

Czy lubicie rybki w zalewie octowej...

ryba

Dodane przez: Kaska

Ryba w zalewie pomidorowej

Przepis dostałam od teściowej

Makrela w pikantnej zalewie

Dodane przez: euphoriaa33

Makrela w pikantnej zalewie

Uwielbiam makrele w różnych postaciach....

śledzie w śmietanie

Dodane przez: Mysiunia

Śledzie w śmietanie z ogórkiem, jabłkiem...

Najlepsze śledzie w śmietanie jakie...

Łopatka gotowana w zalewie

Dodane przez: Świeca Urszula

Łopatka gotowana w zalewie

Pyszna ,zdrowa bez konserwantów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE