Śledzie zapiekane po skandynawsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten smak z kuchni szwedzkiej Was zaskoczy.

  • 30 min

Składniki:

  • 750 g świeżych niesolonych śledzi
    3/4 szklanki śmietany 22 %
    2 łyżki keczupu
    3 łyżki startego chrzanu
    półtora łyżki masła
    1 łyżka soku z cytryny
    sól

Śledzie zapiekane po skandynawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie zapiekane po skandynawsku 1. Śledzie umyłem, wykroiłem filety, skropiłem do środka sokiem z cytryny, posoliłem.
    Końce filetów założyłem do środka. Śledzie ułożyłem w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

    Śmietanę wymieszałem z keczupem i chrzanem, Polałem nią śledzie, skropiłem roztopionym masłem. Zapiekałem 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy