Śledzie z żurawiną i rodzynkami

4.47 (150 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis dla lubiących śledzie na słodko.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych matiasów
    3 duże czerwone cebule
    pół szklanki żurawiny
    pół szklanki rodzynek
    300 ml pomidorowej passaty
    pół łyżeczki tabasco
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka cukru
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki pieprzu
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie z żurawiną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z żurawiną i rodzynkami 1. Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny.
    Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
    Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
    odcedziłem na sicie.
    Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty.
    Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
    Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować