Śledzie z żurawiną

4.5 (191 ocen)

  • 20 min

Żurawina kojarzy mi się ze świętami w związku z czym - wreszcie miałam motywację by je zrobić :)! Poza świątecznymi skojarzeniami - żurawina sprawia, że śledzie ładnie się prezentują i bardzo smakują :)Jestem przekonana, że ten przepis zachwyci wszystkich, którzy lubią śledzie :)

  • 20 min

Składniki:

  • 4 filety śledziowe a la matjas
    3 łyżki suszonej żurawiny
    1 mała czerwona bądź biała cebula
    olej roślinny - dobrej jakości
    pieprz
    1 goździk
    1 ziarno ziela angielskiego
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin - w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
    2. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę - w drobną kostkę.
    3. Żurawinę zalej gorącą wodą i zostaw na kilka minut.
    4. W słoiku układaj na przemian śledzie, żurawinę, cebulę, dodaj przyprawy. Zalej olejem, tak by śledzie były przykryte. Wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc !

Porady

Uwaga! Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się "przegryzły". Smacznego :) !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować