Śledzie z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne śledziki o delikatnej słodkawej nutce.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - opakowanie śledzi a'la matijas
    - 2 cebule
    - żurawina suszona
    -pieprz czarny
    - sok z cytryny
    - olej
    - mleko do moczenia

Śledzie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie z żurawiną 1. Śledzie solone płuczemy pod bieżącą zimną wodą i moczymy w zimnej wodzie lub mleku przez kilkanaście godzin. Cebulę kroimy w kostkę, przelewamy wrzącą wodą, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy czarnym pieprzem, zostawiamy na 5min. Do słoika układamy warstwowo cebula – śledź pokrojony w cienkie paski – garść żurawiny suszonej – liść laurowy – ziele angielskie - cebula – śledź – garść żurawiny suszonej – liść laurowy – ziele angielskie - …. itd. do wykończenia składników. Na koniec zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na min. 3 dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy