Śledzie z suszoną śliwką i granatem

4.5 (184 ocen)

  • 22 godz. 40 min

Wspaniałe połączenie śledzia z odrobiną słodyczy i szczyptą pikanterii. Polecam wszystkim miłośnikom śledzi i tym co lubią odkrywać nowe smaki.

  • 22 godz. 40 min

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych w oleju
    5 łyżek stołowych oleju rzepakowego
    4 łyżki stołowe oleju lnianego
    8 suszonych śliwek kalifornijskich
    1 średni granat
    1/2 łyżeczki kolendry w całości
    1/2 łyżeczki kminku całego
    1/2 łyżeczki carry
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z suszoną śliwką i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie 1. Płaty śledziowe odsączamy na sitku i kroimy na średnie kawałeczki.
  • Marynowanie  śledzi 2. Do śledzi dodajemy ziarna granatu i pokrojone w paseczki suszone śliwki kalifornijskie.
  • Olej rzepakowy z dodatkiem curry 3. W rondelku na malutkim ogniu podgrzewamy 5 łyżek stołowych oleju rzepakowego z dodatkiem 1/2 łyżeczki przyprawy curry. Jak zacznie wrzeć ściągamy z gazu studzimy i dodajemy 4 łyżki stołowe oleju lnianego.
  • zioła kolendra i kminem 4. W moździerzu rozcieramy kolendrę z kminkiem, dodajemy pieprz cayenne i wszystkie przyprawy wsypujemy do ostudzonego oleju mieszamy.
  • Marynowanie śledzi 5. Zalewamy całość śledzi przygotowanym olejem z przyprawami.
  • Marynowanie śledzi 6. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
  • Śledzie dekoracja 7. Zamarynowane śledziki układamy na półmisku razem z granatem i suszonymi śliwkami kalifornijskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować