Śledzie z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne i dobre :) polecam bardzo dobry smak i konsystencja

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi
    garść rodzynek
    4 cebule
    1 mały słoik koncentratu pomidorowego
    1/3 szklanki oleju
    sok z cytryny
    cukier, sól, pieprz

Śledzie z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie należy moczyć przez około godzinę, następnie dobrze odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rodzynki należy zalać wrzątkiem na pół godziny, następnie odcedzić. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Ma być półtwarda, nie rumienimy jej. W trakcie smażenia dodajemy przecier, sok z cytryny, sól, pieprz i szczyptę cukru oraz rodzynki na koniec. Smażenie powinno trwać około 15 minut. Do słoika (1l) wkładamy na dno trochę śledzi posypujemy cebulą z rodzynkami z patelni i tak cały czas na przemian aż do wyczerpania składników. Zawartość patelni przekładamy jeszcze ciepłą. Słoik szczelnie zakręcamy i trzymamy śledzie w chłodnym miejscu co najmniej 1 dobę, żeby się przegryzły.

Porady

Słoik szczelnie zakręcamy i trzymamy śledzie w chłodnym miejscu co najmniej 1 dobę, żeby się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy