Śledzie z porem w sosie curry

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i aromatyczne śledzie z sosem curry oraz kaparami. Świetnie smakują jako przystawka z chlebkiem. Śledzie z porem w sosie curry będą również pyszne na kolację. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g solonych filetów śledziowych
    1 szkl mleka
    1 mały por (tylko biała część)
    1 pęczek szczypiorku
    1 łyżka kaparów
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka curry
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Przystawki

Śledzie z porem w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw pozbawiamy śledzie nadmiaru soli-zalewamy je mlekiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie lekko przepłukujemy je wodą. Śledzie kroimy w małe kawałki i przekładamy do miski. Por oraz szczypiorek myjemy i osuszamy. Por kroimy w cienkie krążki i przelewamy na sicie gorącą wodą, dokładnie odsączamy i dodajemy do śledzi. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. W miseczce mieszamy razem śmietanę, majonez, musztardę i odsączone kapary, mieszamy. Dodajemy sos do śledzi i mieszamy razem. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby "przegryzły się "smaki. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować