Zapraszam na pyszne i aromatyczne śledzie z sosem curry oraz kaparami. Świetnie smakują jako przystawka z chlebkiem. Śledzie z porem w sosie curry będą również pyszne na kolację. Polecam
3 godz.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
200 g solonych filetów śledziowych
1 szkl mleka
1 mały por (tylko biała część)
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka kaparów
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka curry
sól, pieprz do smaku
Śledzie z porem w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw pozbawiamy śledzie nadmiaru soli-zalewamy je mlekiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie lekko przepłukujemy je wodą. Śledzie kroimy w małe kawałki i przekładamy do miski. Por oraz szczypiorek myjemy i osuszamy. Por kroimy w cienkie krążki i przelewamy na sicie gorącą wodą, dokładnie odsączamy i dodajemy do śledzi. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. W miseczce mieszamy razem śmietanę, majonez, musztardę i odsączone kapary, mieszamy. Dodajemy sos do śledzi i mieszamy razem. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby "przegryzły się "smaki. Smacznego
Komentarze