Pyszne śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, po 2 dniach w lodówce będą w sam raz.
30 min
Składniki:
5 filetów śledziowych a'la matjas
1 winne jabłko
kawałek pora ok 6cm (jasnozielona część)
6 łyżek śmietany 18%
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety a'la matjas wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez ok godzinę, żeby nie były zbyt słone, następnie osączyć.
Filety pokroić w kawałki.
Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Do słoika wykładać warstwami por, śledzie, jabłko, śmietanę. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Komentarze