Śledzie z pomarańczami, cebulą i goździkami

4.5 (164 ocen)

  • 20 min

Nowe, niecodzienne połączenia smakowe. Trzeba czymś zaskoczyć rodzinkę przy świątecznym stole.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
    1 pomarańcza (wyparzona i umyta)
    2 cebule
    6 goździków
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z pomarańczami, cebulą i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną).
    Cebulę kroimy w pióra. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1 minutę. Następnie wrzucamy do lodowatej wody by ją schłodzić. Cebulę blanszujemy po to aby nie zaczęła po kliku dniach fermentować. Tym sposobem śledzie postoją dłużej.
    Wymoczone filety kroimy na ukośne kawałki.
    Pomarańcze kroimy w ćwiartki.
    Do słoika wkładamy po kilka kawałków śledzi, pomarańczy i cebuli. Wrzucamy po 1 goździku i tak naprzemiennie - śledzie, pomarańcz, cebula, goździk. Wszystko dobrze uciskamy. Na samym końcu śledzie zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na min. 24h
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować