Śledzie świetnie komponują się ze świeżymi owocami. Nadają im wyjątkowego smaku. Przekąska jest prosta w przygotowaniu a podana na plasterkach pomarańczy wygląda naprawdę efektownie.
Śledzie z pomarańczą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe zalej mlekiem, odstaw na 2-3 godziny. Następnie wyjmij je, osusz i pokrój wzdłuż na paski.
2.Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulę obierz ze skórek , pokrój w kosteczkę. Jabłka natychmiast skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie pociemniały.
3.Majonez wymieszaj dokładnie z pozostałym sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz cukrem. Połącz z pokrojonymi owocami i warzywami.
4.Paski śledziowe zwiń w rulony, zostawiając w środku miejsce na owocowo warzywny farsz. Końce zlep wykałaczkami, aby śledziowa konstrukcja się utrzymała. Środki delikatnie napełniaj przygotowanym farszem. Przekąskę odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem śledzie przełóż na półmisek, udekoruj plasterkami pomarańczy i natką.
Komentarze