Śledzie z pieczarkami w oleju

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po dwóch dniach w lodówce są gotowe do spożycia

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych
    2 cebule
    1 słoik marynowanych pieczarek (420g)
    1-2 szklanki oleju
    Olej
    Pieprz
    Liść laurowy (na słoik)
    Kilka ziarenek ziela angielskiego (na słoik)
    Natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Ryba

Śledzie z pieczarkami w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli filety są słone, wcześniej namoczyć je w wodzie lub mleku. Następnie osuszyć i pokroić na 3-4 cm kawałki. Obraną cebulę posiekać w półtalarki. Pieczarki odsączamy z zalewy, przekrawamy na połówki.
    W misce połączyć śledzie, cebulę, pieczarki, ziele angielskie, liść laurowy oraz olej, wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku. Następnie całość przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na około 48godzin. Słoik od czasu do czasu obracać.
    Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.

    Do śledzi dodałam też marynowaną z pieczarkami marchewkę oraz cebulę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Pieczarki Olej Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować