Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po dwóch dniach w lodówce są gotowe do spożycia
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
50 dag filetów śledziowych
2 cebule
1 słoik marynowanych pieczarek (420g)
1-2 szklanki oleju
Olej
Pieprz
Liść laurowy (na słoik)
Kilka ziarenek ziela angielskiego (na słoik)
Natka pietruszki do podania
Śledzie z pieczarkami w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli filety są słone, wcześniej namoczyć je w wodzie lub mleku. Następnie osuszyć i pokroić na 3-4 cm kawałki. Obraną cebulę posiekać w półtalarki. Pieczarki odsączamy z zalewy, przekrawamy na połówki.
W misce połączyć śledzie, cebulę, pieczarki, ziele angielskie, liść laurowy oraz olej, wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku. Następnie całość przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na około 48godzin. Słoik od czasu do czasu obracać.
Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.
Do śledzi dodałam też marynowaną z pieczarkami marchewkę oraz cebulę.
Komentarze