Śledzie z pieczarkami

4.49 (189 ocen)

Rewelacyjna sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami z dodatkiem jogurtu.

Składniki:

  • ! tacka (250 g) matiasów w oleju
    1 mały słoik pieczarek marynowanych (280 g, po odsączeniu 150 g)
    150 g cebuli szalotki
    5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Śledzie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie odsączamy z oleju, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w paseczki.
  • 2. Szalotki obieramy, kroimy w krążki, lekko solimy i odstawiamy na ok. 20 minut, następnie odciskamy i przekładamy do śledzi.
  • 3. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Dodajemy do śledzi z cebulką, posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
  • 4. Do sałatki dodajemy jogurt, przyprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy.

Porady

Do krojenia pieczarek można wykorzystać przyrządzik do krojenia jajek w plasterki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować