Śledzie z oleju, w zalewie octowej z suszonymi pomidorami i żurawiną

  • wyświetlono: 100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepisów na zrobienie marynowanych śledzi w zalewie octowej jest mnóstwo. Ja zrobiłam śledzie według domowego, starego przepisu, takie najzwyklejsze, prosto z beczki, solone, wymoczone, oczyszczone z wnętrzności i obrane ze skóry. Do śledzi dodałam suszone pomidory i żurawinę. Całość zalałam zalewą z octu i oleju.

logo
  • 14 porcje
  • 720min
  • Średni

Składniki

7 duże śledzie ze skórą (bez głów)- 2,2 kg
cebula 2 szt.
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz kolorowy młotkowany 1 łyżeczka
pomidory suszone z żurawiną z oleju
półtora szklanki oleju rzepakowego

Zalewa octowa:

1 szklanki octu 10%
4 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki cukru
sól do smaku
liście laurowe 6 szt.
Ziele angielskie 15 szt.
pieprz czarny 100 ziaren

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie z oleju, w zalewie octowej z suszonymi pomidorami i żurawiną

  • 1. Śledzie obieramy ze skóry, czyścimy, myjemy, kroimy na połówki i moczymy w zimnej wodzie 3 godziny, po półtorej godziny wymieniamy wodę na świeżą. Po okresie moczenia odciskamy z wody i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Ocieknięte kawałki śledzia wkładamy do miski i zalewamy olejem oraz wsypujemy połowę pokrojonej w pół plastry cebuli, pokrojone pomidory z żurawiną, pieprze i mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zagotowujemy wodę na zalewę z drugą połową pokrojonej cebuli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewę doprawiamy do smaku cukrem i solą. Po zagotowaniu się zalewy wlewamy ocet i pozostawiamy do wystudzenia. Po 2-3 godzinach kawałki śledzi wkładamy do wyparzonego pojemnika, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli, suszonymi pomidorami z żurawiną, liśćmi laurowymi,zielem angielskim i pieprzem, zalewamy olejem w którym się moczyły. Tak ułożone śledzie zalewamy ostudzoną zalewą octową. Słoik zakręcamy i odstawiamy w kuchni na dobę lub dwie doby żeby śledzie zmiękły. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na 24 godziny.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkiWielkanocśledzie_z_beczkiśledź_w_oleju_i_occie

Komentarze

Podobne przepisy

Smażone śledzie w zalewie octowej

Dodane przez: Karioka

SMAŻONE ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

Są tak dobre, że znikają w "oka...

Śledzie w zalewie octowej

Dodane przez: AnetaJ

Śledzie w zalewie octowej

Śledzie marynowane w słodkiej octowej...

śledzie w zalewie

Dodane przez: miki1986

śledzie w zalewie octowej

święta w naszym domu nie obejda...

jajka

Dodane przez: marysiaz

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami...

Jajka faszerowane smakują świetnie...

Śledzie w pomidorach z żurawiną

Dodane przez: 2milutka

Śledzie w pomidorach z żurawiną

Bardzo smaczna propozycja na wigilijny...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Śledzie w sosie pomidorowym z suszoną żurawiną

Bardzo smacznie przygotowane śledzie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE