Śledzie z ogórkami w oleju

4.5 (154 ocen)

Pyszne śledzie z ogóreczkami konserwowymi.

Składniki:

  • 4 duże solone filety śledziowe
    6 średnich ogórków konserwowych
    2 średnie cebule
    pieprz
    ocet
    olej (u mnie olej z dodatkiem oliwy)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ogórki konserwowe Przystawki

Śledzie z ogórkami w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety opłukujemy i moczymy w wodzie 60 minut, zmieniamy wodę i moczymy kolejne 60 minut. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w ukośne paski o szerokości ok. 1,5 cm.
  • 2. Cebulę kroimy w półplasterki i skrapiamy octem.
  • 3. Ogórki kroimy w plasterki.
  • 4. W słoiku układamy warstwami: cebulę, śledzie, ogórki. Każdą warstwę układamy dość ciasno i oprószamy lekko świeżo zmielonym pieprzem. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula.
  • 5. Całość zalewamy olejem. Odstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki.

Porady

Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować