Śledzie z marynowanymi opieńkami

4.5 (147 ocen)

Moja rodzina uwielbia śledzie w połączeniu z grzybami marynowanymi, dlatego często przyrządzam tą sałatkę. Jest bardzo smaczna i szybka do przyrządzenia, obowiązkowo gości na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych
    1 mały słoik opieniek marynowanych
    2 czerwone cebule
    5 ogórków konserwowych
    1/4 szklanki oleju lnianego
    1/3 szklanki zalewy z grzybów
    1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
    Pół pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Śledzie z marynowanymi opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 3 godziny, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki kroimy w pół plasterki, grzyby odcedzamy z zalewy, natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy olej oraz zalewę z grzybów, dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Śledzie przekładamy w słoiki i wstawiamy do lodówki żeby składniki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować