Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami

4.46 (209 ocen)

Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje smakowo.Śledzie można pokroić w kosteczkę lub pozostawić w formie większych kawałków, jak lubicie

Składniki:

  • 500 dkg płatów śledziowych ala matias
    15 marynowanych grzybków
    3 ogórki konserwowe
    1 czerwona cebula
    3 łyżeczki musztardy francuskiej
    2 łyżki octu jabłkowego
    kilka gałązek koperku
    sól, pieprz czarny do smaku
    olej (rzepakowy lub słonecznikowy)
Wystaw ocenę:

4.46 (209 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Przystawki

Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie płaty pokroić na mniejsze kawałki.
    Wymoczone płaty osączyć na sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno.
    Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła.
    Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem.
    Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę.
    Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła".

Porady

* z podanych składników przygotowałam 2 słoiki (0,5 l) sałatki śledziowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować