Śledzie w korzennej marynacie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo aromatyczne o słodkim posmaku

  • 60 min

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych matias
    10 łyżek oliwy
    2 łyżki miodu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 czerwone cebule
    2 białe cebule
    5 dag. rodzynek
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka goździków
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka ziela angielskiego

Śledzie w korzennej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziele angielskie i goździki utrzeć w moździerzu albo rozdrobnić wałkiem. Dodać do nich imbir, cynamon i gałkę. Dokładnie wymieszać z olejem i miodem.
  • 2. Śledzie wymoczyć i pokroić na 3 cm paski. Wymieszać z marynatą korzenną i wstawić na ok. 6 godzin do lodówki albo najlepiej na noc.
  • 3. Rodzynki zalać gorącą wodą aż zmiękną. Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni. Dodać do niej koncentrat pomidorowy i odsączone rodzynki. Smażyć jeszcze ok. 3 minuty. Wystudzić i połączyć z wyjętymi z marynaty śledzikami. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, aby smaki się połączyły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy