Śledzie z jabłkiem i cebulą

4.49 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sałatkę według tego przepisu przygotowuję od wielu lat. Ma tę zaletę, że można ją zrobić dzień wcześniej.

Składniki:

  • ● 1 kg śledzi (filetów śledziowych bez skóry)
    ● 2 średnie cebule
    ● 1 nieduże jabłko
    ● 1/2 szklanki oleju
    Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-proc.
    ● 1 listek laurowy
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    ● 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
    ● 1/2 łyżeczki goździków
    ● 1,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy
    w wodzie kilka godzin.
    Następnie
    kroimy na
    małe kawałki
    i układamy w misce. Jabłko
    myjemy, obieramy ze skórki
    i kroimy w plasterki. Cebulę
    obieramy i też kroimy w plastry.
  • 2. Składniki zalewy zagotowujemy,
    studzimy i zalewamy
    śledzie. Odstawiamy na dobę.
  • 3. Śledzie wyjmujemy z zalewy,
    i układamy warstwami: śledzie,
    cebula i plastry jabłka. Wlewamy
    oliwę i ponownie
    odstawiamy na dobę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować