ŚLEDZIE Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Lubię łączyć smaki i wymyślać nowe potrawy.

  • Łatwy

Składniki:


  • - śledź płaty: 4 sztuki
    - majonez: 0.5 szklanki
    - kwaśna śmietana: 0.5 szklanki
    - ziele angielskie ziarna: 5 sztuk
    - cebula czerwona: 2 sztuki
    - ogórek kiszony: 2 sztuki
    - jabłko: 2 sztuki
    - sól, pieprz, cukier do smaku: 1 szczypta
    - natka i koperek pęczek: 0.25 sztuki
    - dekoracja sałata liście: 3 sztuki
    - cytryna plasterki: 5 sztuk

Śledzie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie mocz przez 30 minut w zimnej wodzie.
  • 2. Zrób sos: koperek umyj, osusz i posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, posiekany koperek i korniszony. Sos przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  • 3. Wszystkie cebule obierz, pokrój w talarki. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń pestki, miąższ pokrój na cienkie cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Śledzie osącz, ułóż na talerzu. Polej sosem. Obłóż plastrami jabłka, cebuli i cytryny, ubierz natką i sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy