Śledzie z fasolą i rodzynkami

0 (0 ocen)

Śledzie świetnie sprawdzają się jako przystawka na stole.

Składniki:

  • 1 kg solonych śledzi
    50 dag cebuli
    1/2 pora
    10 dag rodzynek
    puszka czerwonej fasoli
    3 świeże papryki
    słodka mielona papryka
    sól i pieprz
    1/2 szklanki oleju rzepakowego

Śledzie z fasolą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12e5vev 1.
  • image-1tmggsw 2.
  • image-0a6bfxi 3.
  • image-2b5sdiq 4.
  • 5. Śledzie moczymy około 4 godzin w wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Paprykę i pora kroimy w kostkę. Rodzynki, pora, cebulę, paprykę i czerwoną fasolę mieszamy ze sobą doprawiamy pieprzem i 2 łyżkami słodkiej papryki. Na dno salaterki wykładamy warstwę śledzi na to warstwę warzyw i posypujemy łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Na samym końcu wlewamy olej i wstawimy do lodówki aby śledzie się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy