Śledzie z cebulą, koperkiem i kminkiem

4 (1 ocen)

Śledzie z duszoną cebulką, koperkiem i prażonym kminkiem, doprawione czosnkiem. Niezastąpiony element świątecznego menu, ale także świetna przekąska nie tylko od święta.

Składniki:

  • 10 płatów śledziowych a la matjas (łącznie 950 g) – uprzednio wymoczone
    3 średnie białe cebule (łącznie 250 g)
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki oliwy lub oleju
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 łyżeczka octu 10%
    1 kopiasta łyżeczka kminku całego
    szczypta cukru pudru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z cebulą, koperkiem i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek pokroić w półplastry. Warzywa zeszklić na rozgrzanym tłuszczu (7 – 10 min), mieszając. Wystudzić.
    Kminek uprażyć, aż zacznie podskakiwać i lekko dymić.
  • Śledzie z cebulą, koperkiem i kminkiem 2. Jogurt wymieszać z octem, dołożyć cebulę i czosnek, wsypać kminek i koperek, cukier puder i pieprz. Całość wymieszać.
  • Śledzie z cebulą, koperkiem i kminkiem 3. Następnie dodać śledzie pokrojone na małe kawałki i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Porady

Śledzie najlepiej przygotować co najmniej dzień przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować