Śledzie w zalewie z żurawiną i kolendrą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja propozycja na świąteczne śledzie w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 szt solonych płatów śledziowych

    marynata:
    300 ml wody
    150 ml octu 10%
    3 łyżki cukru
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego

    farsz:
    3 cebule
    3 łyżki oleju rzepakowego
    100 g suszonej żurawiny
    1 łyżka nasion kolendry
    1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie w zalewie z żurawiną i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty zagotować i wystudzić. Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę.
  • 2. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki.
  • 3. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy,zalać pozostałym na patelni płynem. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować