Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem

0 (0 ocen)

Tak przygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu.

Składniki:

  • 2-4 płaty śledziowe marynowane
    3 cebule
    Olej do smażenia
    0,5 szklanki wody
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki keczupu
    1 łyżeczka czerwonego pieprzu
    0,5 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka octu 10%
    Pieprz czarny

Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewę studzimy. Gdy przestygnie mieszamy ze śledziami. Najlepiej smakują gdy postoją w lodówce ok. 3 godzin, wtedy smaki się przegryzą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy