śledzie w zalewie octowej

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

święta w naszym domu nie obejda się bez tych właśnie śledzi

  • 60 min

Składniki:

  • 2kg świeżych sledzi małych
    4 cebule
    pieprz
    olej
    NA ZALEWE:
    1/2 l octu
    1/2 l wody
    2 łyżki cukru
    2 łyżki soli
    5 ziaren ziela angielskiego
    5-6 liści laurowych
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. składniki na zalewe zagotować wystudzić.
  • 2. śledzie umyć, ułożyc w misce najlepiej ceramicznej badz szklanej, zalac wystudzona zalewa. Odłozyć do lodowki na 12-30 godzin
  • 3. po upływie czasu cebule pokroic w pióra, wyjac śledzie z zalewy i usuną z nich kręgosłupy. Płaty opruszyć pieprzem rozdzielic na poł zwinąć w rulon, układać w słoiczku na przemian z cebulką ostatnia warstwą powinna być cebulka. Wierzch polac 3 łyżkami oleju. Na koniec zalać pozostała zalewa zebraną łyżką z wierzchu ponieważ na dole zalewa bedzie metna więc zbieramy ta szklista z góry.
  • 4. Dokładnie zakręcamy odstawiamy do lodówki na 12 godzin, po upływie czasu sa gotowe do spożycia. Tak przygotowane śledzie moga stać od 2-3 tygodni.

Porady

Usuwanie kręgosłupów wystarczy pociągnąć za kręgosłup w kierunku od głowy do ogona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować