święta w naszym domu nie obejda się bez tych właśnie śledzi
60 min
Składniki:
2kg świeżych sledzi małych
4 cebule
pieprz
olej
NA ZALEWE:
1/2 l octu
1/2 l wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
5-6 liści laurowych
Śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki na zalewe zagotować wystudzić.
2.śledzie umyć, ułożyc w misce najlepiej ceramicznej badz szklanej, zalac wystudzona zalewa. Odłozyć do lodowki na 12-30 godzin
3.po upływie czasu cebule pokroic w pióra, wyjac śledzie z zalewy i usuną z nich kręgosłupy. Płaty opruszyć pieprzem rozdzielic na poł zwinąć w rulon, układać w słoiczku na przemian z cebulką ostatnia warstwą powinna być cebulka. Wierzch polac 3 łyżkami oleju. Na koniec zalać pozostała zalewa zebraną łyżką z wierzchu ponieważ na dole zalewa bedzie metna więc zbieramy ta szklista z góry.
4.Dokładnie zakręcamy odstawiamy do lodówki na 12 godzin, po upływie czasu sa gotowe do spożycia. Tak przygotowane śledzie moga stać od 2-3 tygodni.
Porady
Usuwanie kręgosłupów wystarczy pociągnąć za kręgosłup w kierunku od głowy do ogona.
Komentarze