Śledzie w zalewie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gotowe do zjedzenia po 24 godzinach.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg solonych śledzi
    1 duża cebula

    zalewa:
    3 szklanki wody
    pół szklanki octu 10 %
    1 łyżka cukru
    liść laurowy
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego

    dodatkowo:
    1 łyżeczka cukru
    kawałek marchewki
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki Przekąski

Śledzie w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalać zimną wodą i moczyć około godziny. Dokładnie odsączyć z wody.
  • 2. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Do zimnej dodać łyżkę oleju.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Wrzucić do wrzątku, dodać 1 łyżeczkę cukru i gotować 1 minutę, po tym czasie odcedzić.
  • Śledzie w słoikach. 4. Śledzie układać w słoikach, na przemian z cebulą, zalewać zimną zalewą, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki.
  • Zakręcone. 5. Zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  • Gotowe śledzie. 6. Po 24 godzinach śledzie są gotowe do zjedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Śledzie Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować