Śledzie w sosie warzywnym

0 (0 ocen)

Pyszne śledziki, nie tylko na świąteczny stół.

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych
    3 cebule
    5 ogórków konserwowych
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    8 łyżek ketchupu
    1 łyżka cukru
    5 łyżek oleju
    po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    liść laurowy

Śledzie w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie 1. Śledzie umyć i wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić na kawałki.
  • Cebula 2. Cebulę obrać pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i wystudzić.
  • Ogórki 3. Ogórki pokroić w paski.
  • Sos 4. Musztardę i ketchup połączyć z cukrem i przyprawami. Mieszając zagotować.
  • Sos 5. Zdjąć z ognia i mieszając, cienkim strumieniem wlać olej.
  • Warzywa 6. Dodać pokrojoną cebulę i ogórki. Wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
  • Śledzie w warzywach 7. Połączyć śledzie z zimnymi warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy