Śledzie w śmietanowym sosie

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

...lub sos śmietanowy w śledziach

  • 30 min

Składniki:

  • - 7-8 matiasów solonych
    - ok. 7 łyżek majonezu
    - ok. 7 łyżek gęstej śmietany
    - 2-3 czerwone cebule
    - 4-5 ogórków konserwowych
    - kilka marynowanych pieczarek
    - 1-2 łyżeczki kaparków z zalewy
    - świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym2 1. Śledzie wymoczyć w wodzie,osuszyć,pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu/półmisku (można je skropić sokiem z cytryny). Do majonezu dodać śmietanę,wymieszać,dodać pozostałe składniki czyli: pokrojone w drobną kostkę czerwone cebule i ogórki konserwowe,pokrojone na małe kawałeczki marynowane pieczarki.Dokładnie wymieszać.
  • Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym3 2. Doprawić sos świeżo zmielonym pieprzem,dodać kaparki i jeszcze raz przemieszać.Gotowym sosem polać śledzie.

Porady

Do sosu można dodać tarty chrzan ze słoika (w zależności od mocy chrzanu,ja zazwyczaj dodaje 4-5 łyżeczek).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować