ŚLEDZIE W SOSIE ŚMIETANOWO - MAJONEZOWO - CHRZANOWYM

  • wyświetlono: 1869 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Śledzie marynowane w łagodnej zalewie, dodane do wieloskładnikowego sosu, tworzą świetną potrawę na każdą okazję.

DanusiaC
  • 50min

Składniki

- 1 kg śledzi solonych - filetowanych (duże i jędrne)

ZALEWA :
- 1 1/3 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 duża cebula

SOS :
- Śmietana kwaśna 12% opak. 360g
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 jabłko duże
- 2 ogórki kiszone
- 4 łyżki zielonego groszku z puszki
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz ziołowy, sól do smaku
- 4 łyżki kukurydzy z puszki

Sposób przygotowania przepisu:

ŚLEDZIE W SOSIE ŚMIETANOWO - MAJONEZOWO - CHRZANOWYM

  • 1. Śledzie wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny, żeby straciły trochę soli. W trakcie namaczania dwukrotnie wymienić wodę. Odcedzić.
  • 2. Składniki zalewy (oprócz cebuli) zagotować. Do wrzącej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w talarki. Pogotować kilka sekund. Ostudzić.
    Zalać zimną zalewą śledzie i odstawić pod przykryciem do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie wyjąć śledzie z zalewy. Jeżeli pozostawimy śledzie dłużej w zalewie, to stracą swoją jędrność.
    Uwaga: cebula z zalewy jest już bezużyteczna, ponieważ straciła swoje wartości, oddając je do wody podczas gotowania.
  • 3. SOS : Cebulę pokroić w półplasterki , dać do miseczki, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż puści sok.
    Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę.
    Śmietanę, majonez, chrzan, jabłko, ogórki, groszek, kukurydzę i odciśniętą w dłoniach cebulę (odłożyć sok) - wymieszać.
    Doprawić pieprzem i solą. Skosztować i ewentualnie dodać odłożony sok z cebuli.
  • 4. Zamarynowane śledzie pokroić w duże kawałki, zalać sosem, wymieszać.
    Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się przegryzły (np. na noc).
    Przełożyć do salaterki i ozdobić według własnego pomysłu.

Porady

Czas przygotowania potrawy nie obejmuje czasu namaczania, marynowania i leżakowania w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyśledzie-marynowanesos-śmietanowo-majonezowo-chrzanowy

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie w sosie chrzanowym

Dodane przez: ciasteczko1990

Śledzie w sosie chrzanowym

Można je jeść tuż po przygotowaniu.

śledzie w pomidorach

Dodane przez: Klaudia0318

Śledzie w sosie pomidorowym

Pyszna propozycja wigilijnych śledzi.:)...

Śledzie w sosie koperkowym

Dodane przez: migotka28

Śledzie w sosie koperkowym

Pyszne śledziki w lekkim koperkowym...

Jajka w sosie chrzanowym

Dodane przez: joanna30

Jajka w sosie chrzanowym

Pyszna i wyrazista w smaku przystawka...

krewetki w śmietanie

Dodane przez: Kasja1986

Krewetki w sosie śmietanowym

Krewetki w sosie na bazie białego...

smaczne śledzie w sosie z musztardy i śmietany

Dodane przez: EwaSidor

Śledzie w sosie musztardowym

Smaczne śledziki solne podane w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE