Śledzie w sosie z nutą cynamonem

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są doskonałe nie tylko na święta, ale również jako przekąska.Sos wychodzi pyszny, chociaż połączeni składników może brzmieć dziwnie.

Składniki:

  • Składniki:
    - 4 filety śledziowe a la matjas,
    - Około 8-10 suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie),
    - Olej (około 5 łyżek),
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    - 1 łyżka miodu,
    - 1 duża cebula,
    - 1-2 łyżki octu,
    - 2 -3 szczypty cynamonu,
    - Pieprz, papryka , 2 -3 liście laurowe,
    - Około 0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Śledzie w sosie z nutą cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namaczamy na około 30 minut, po czym odsączamy.
    Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Następnie dokładamy do niej miód oraz koncentrat. W dalszej kolejności podlewamy całość wodą. Dodajemy pokrojone w paseczki śliwki, liście laurowe, ocet i przyprawy. Dusimy całość około 15 minut. W razie potrzeby podlewamy dodatkowo wodą. Gotowy sos odstawiamy do ostygnięcia. Między czasie kroimy śledzie. Gdy sos będzie już zimny mieszamy go z rybą. Odstawiamy na około 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Ryby Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować