Śledzie w sosie salsa

5 (159 ocen)

  • Dla 6 osób

Śledzie połączone z warzywami i słodko-kwaśnym sosem to propozycja, która doskonale sprawdzi się przy każdej okazji.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500g solonych filetów śledziowych
    2 cebule
    1 marchewka (duża)
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    200 ml wody
    około 200g koncentratu pomidorowego,
    3 łyżki pikantnego ketchupu (płaskie)
    3 łyżki miodu
    2-3 łyżki octu (u mnie zazwyczaj winny)
    1 listek laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    cukier (opcjonalnie)
    sól, pieprz
    Ponadto:
    3-4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie salsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak) i po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.
    Cebulę pokroić w piórka, a marchew oraz obie papryki w słupki.
    Następnie marchewkę należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty i połączyć z cebulą oraz papryką.
    Całość smażyć - często mieszając przez dodatkowe 3-4 minuty.
    Po tym czasie do warzyw dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i miód.
    Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dusić do miękkości przez około 8-10 minut.
    Na końcu sos doprawić do smaku octem, solą z pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną cukru.
    Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować