Śledzie w sosie salsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak) i po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, a marchew oraz obie papryki w słupki.
Następnie marchewkę należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty i połączyć z cebulą oraz papryką.
Całość smażyć - często mieszając przez dodatkowe 3-4 minuty.
Po tym czasie do warzyw dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i miód.
Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dusić do miękkości przez około 8-10 minut.
Na końcu sos doprawić do smaku octem, solą z pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną cukru.
Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Komentarze