Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

4.5 (152 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Śledzie na świąteczny stół - ale nie tylko. Tym razem w słodkim wydaniu z żuwarawiną.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g filetów śledzia a'la matias,
    średniej wielkości pomidor,
    bardzo mała cebula,
    8-10 łyżek suszonej żurawiny,
    łyżka oleju,
    łyżka przecieru pomidorowego,
    łyżka wody,
    szczypta soli i pieprzu,
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora obieramy ze skóy, kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy w bardzo małą kostkę.
    Wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę wody, dusimy przez około 5 minut. Dodajemy żurawinę, olej, sól, pieprz, cukier, przecier. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 10-15minut, aż pomidory się całkiem rozgotują.

    Studzimy.

    Filet ze śledzia moczymy w tym czasie w wodzie, odsączamy. Kroimy na paski. Dodajemy do sosu - mieszamy.
    Odkładamy do lodówki na noc, aby składniki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować