Śledzie w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 416 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne i łatwe w przygotowaniu.

profilowe_1
  • 900min

Składniki

6 śledzi matiasów
3 cebule
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki octu
3-4 łyżki oleju rzepakowego
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie w sosie pomidorowym

  • 1. Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone.
    Zalewa: Na patelnię wlać olej rzepakowy i dodać pokrojone w kostkę cebule. Zeszklić, a następnie dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i nieco pieprzu. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia.
    Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Śledzie są gotowe do spożycia po jednym dniu. Im dłużej poczekamy, tym smaczniejsze będą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuPokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Śledzie w marynatach

Bardzo smaczna i szybka do wykonania...

śledzie

Dodane przez: Kaska

Śledzie warstwowe w oleju

Moja Babcia robi te śledzie co...

Śledzie w ziołach, suszonych pomidorach i papryce

Dodane przez: juchab

Śledzie w ziołach, suszonych pomidorach i...

W domu odkąd pamiętam bardzo często...

w pomidorach

Dodane przez: paolineczka

Śledzie w "pomidorach"

Szybko, tanio, smacznie!!

Brokuły w białym sosie

Dodane przez: Jaga85

Brokuły w białym sosie

Brokuły w takim wydaniu stanowią...

image-1xykdnp

Dodane przez: Mniam1

Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem

Kawałki śledzi a'la Matjas pływające...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE