Śledzie w sosie musztardowo - czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis gości w mojej rodzinie od lat i zawsze smakuje wyśmienicie:)

  • 60 min

Składniki:

  • śledzie solone (matjasy)duże, grube
    sztuki, 60-70 dag
    ogórek kiszony, 6-7 sztuk małych
    grzyby leśne marynowane
    (borowik,maślak lub podgrzybek), 1słoiczek
    papryka czerwona marynowana, 1 słoik
    musztarda jasna, 180 g
    oliwa z oliwek, 180 ml
    cebula, 3-4 sztuki
    czosnek, 4-5 ząbków
    bazylia suszona, 2-3 łyżeczki
    cytryna, 1 sztuka
    oliwki, ok. 10-20 sztuk
    mleko do moczenia śledzi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie w sosie musztardowo - czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w mleku (czas moczenia w zależności od stopnia zasolenia), pokroić w paski i skropić cytryną
  • 2. cebulę obrać, pokroić w kostkę, lekko posolić i skropić cytryną, pozostawić na 30 minut ,by zmiękła
  • 3. grzybki marynowane, paprykę pokroić w kostkę, ogórek kiszony obrać ze skóry i pokroić w kostkę,oliwki w cienkie krążki
  • 4. zrobić sos: do miseczki wyłożyć musztardę,ścisnąć ząbki czosnku, dodać bazylię i najlepiej drewnianą pałeczką ucierać, wlewając powoli oliwę, utrzeć na gładką masę
  • 5. wszystkie składniki połączyć, zalać sosem i dokładnie wymieszać,wstawić do lodówki
  • 6. sałatka najlepiej smakuje na 2-3 dzień
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować