Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rewelacyjna przekąska, o smaku słodko - kwaśnym. Uczta dla smakoszy śledzi.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    6 płatów śledziowych(matiasy)
    4 cebule
    2 łyżki miodu
    2 łyżki octu
    6 łyżek przecieru pomidorowego
    4 łyżki oleju rzepakowego
    Przyprawy: listek laurowy(pokruszyć na małe kawałki), ziele angielskie(5-6 ziarenek), mielony pieprz

Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę obrać pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać miód, przecier pomidorowy, przyprawy do smaku, wymieszać, dusić całość około 2-3 minut, wystudzić. Płaty śledziowe wcześniej wymoczyć, osączyć na durszlaku, pokroić na małe kawałki. W salaterce ułożyć śledzie, przykryć warstwą cebulową z przyprawami, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Po schłodzeniu śledzie wymieszać, podawać jako przekąskę z dodatkiem najlepiej ciemnego pieczywa.

Porady

1. przecier pomidorowy można zastąpić koncentratem pomidorowym w mniejszej ilości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy