Śledzie w sosie miodowo-musztardowym z kaparami i żurawiną

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dziś przedstawiam swoją wariację śledzi marynowanych. Są słodko - kwaśne, takie jak lubię. Dodatek kaparów i żurawiny, wzbogaciły smak całej potrawy. Śledzie najlepiej smakują mi z ziemniakami w mundurkach. A sos....mogłabym wylizywać bez końca... :) Ok, chyba już uzupełniłam niedobór jodu ;)

Składniki:

  • Składniki na marynowane śledzie:
    400 g filetów śledziowych a'la matjas
    2 cebule
    2 kiszone ogórki
    1 garść suszonej żurawiny
    3 łyżki kaparów
    3 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)
    2 łyżki miodu (najlepiej spadziowego)
    5 łyżek oleju słonecznikowego
    2 łyżki octu jabłkowego
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka pieprzu w kulkach (czerwony albo zielony)

    dodatkowo:
    ugotowane ziemniaki w mundurkach (ilość wg uznania)
    1 pęczek koperku
    plasterki cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos musztardowy

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym z kaparami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy całą noc by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w kawałki o szerokości ok. 3 cm.
    Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki. Musztardę mieszamy z miodem, octem jabłkowym i olejem, doprawiamy pieprzem, dodajemy śledzie, ogórki, suszoną żurawinę i kapary oraz ziela angielskie i listki laurowe.
  • 2. Całość mieszamy. Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami z dodatkiem świeżego koperku. Dekorujemy plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować