Śledzie w śmietanie z gruszką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety ze śledzia moczyć w zimnej wodzie z octem przez godzinę, aby filet nabrał ładnego białego koloru i przy okazji ułatwi to usuwanie ości.
2.Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, sparzamy gorącą wodą w durszlaku i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do miski wlewamu śmietanę i dodajemy cukier, pieprz, gruszki i cebulę. Mieszamy wszystko razem.
3.Śledzie z usuniętymi ośćmi kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników delikatnie mieszając. Miskę przykrywamy folią aluminiową, tak aby powietrze nie dostawało się do środka i odstawiamy na 6-7 godzin do lodówki, aby składniki idealnie się ze sobą połączyły.
Porady
Można podawać z frytkami albo z pieczonymi ziemniakami na ostro.
Komentarze