Śledzie w śmietanie z gruszką i cebulą

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis jest idealny dla osób lubiących klasyczny smak z ciekawymi dodatkami, które sprawią iż poznamy tą potrawę na nowo.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 50dag filetów z śledzia
    3 gruszki konferencja
    50dag cebuli
    500ml śmietany 18%
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    1 łyżeczka pieprzu
    4 łyżeczki cukru
    3 łyżki octu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w śmietanie z gruszką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety ze śledzia moczyć w zimnej wodzie z octem przez godzinę, aby filet nabrał ładnego białego koloru i przy okazji ułatwi to usuwanie ości.
  • 2. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, sparzamy gorącą wodą w durszlaku i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do miski wlewamu śmietanę i dodajemy cukier, pieprz, gruszki i cebulę. Mieszamy wszystko razem.
  • 3. Śledzie z usuniętymi ośćmi kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników delikatnie mieszając. Miskę przykrywamy folią aluminiową, tak aby powietrze nie dostawało się do środka i odstawiamy na 6-7 godzin do lodówki, aby składniki idealnie się ze sobą połączyły.

Porady

Można podawać z frytkami albo z pieczonymi ziemniakami na ostro.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować