Śledzie w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 26 godz. 40 min

Klasyczne śledzie w śmietanie

  • 26 godz. 40 min

Składniki:

  • 400 g filetów ze śledzia (matjas)
    1 jabłko
    1 cebula
    3 małe ogórki kiszone
    sól
    pieprz
    3 łyżki octu
    500 ml śmietany 18 %
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka cukru

Śledzie w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w śmietanie 1. Filety wymoczyłem w zimnej wodzie.
    W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie).
    Do ostatniej tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ).
    W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą.
    Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę.
    Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby.
    Do miski wlałem śmietanę, dodałem pokrojone jabłko, ogórka i ostudzoną cebulę. Wsypałem łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki octu winnego. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
    Dodałem śledzie i ponownie wszystko delikatnie wymieszałem, ostrożnie, żeby nie uszkodzić śledzi.

    Tak przygotowane śledzie przełożyłem do słoiczków i odstawiłem do lodówki na 24 h, tak aby wszystko przeszło swoimi smakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy