Śledzie w śmietanie

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Danie, które rozbiłam pierwszy raz, wiemy już że pozostanie z Nami na stałe. Proste w wykonaniu, smaczne. Polecam!

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - matiasy solone: 5 sztuk
    - jajko ugotowane na twardo: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - śmietana (kwaśna): 0.5 sztuki
    - pieprz kolorowy świeżo mielony: 2 szczypty
    - jabłko: 1 sztuka
    - cytryna: 0.5 sztuki

Śledzie w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1,5 godziny.
  • 2. Po wyciągnięciu osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 3. Sprawdzamy czy nie są za słone, jeśli nadal mocno jest wyczuwana sól ponownie namaczamy na godzinę w zimnej wodzie.
  • 4. Kroimy filety w dzwonka(około 3cm),przekładamy do miski.
  • 5. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do śledzi .
  • 6. Jabłko obieramy, także kroimy w kostkę, dodajemy do miski w której mamy już śledzie i cebulę.
  • 7. Skrapiamy wszystko sokiem z 1/2 cytryny.

  • 8. Następnie dodajemy pokrojone także w kostkę jajo ugotowane na twardo.
  • 9. Zalewamy śmietaną, dodajemy 2 szczypty pieprzu kolorowego.
  • 10. Całość mieszamy.
  • 11. Przekładamy do pojemnika, który możemy zamknąć i od stawiamy najlepiej na całą noc
  • 12. Najlepsze są następnego i kolejnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy