Smaczna propozycja na świąteczną Wigilię . Śledzie w smacznym śmietanowym sosie z dodatkiem rzodkiewek doskonale smakują z ugotowanymi ziemniakami jak i pieczywem.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 śledzie w occie lub matiasy (ja używam w occie)
pęczek rzodkiewek,
1 papryka czerwona,
pęczek szczypiorku i pietruszki,
1 cebula
300 gramów śmietany 18 %
100 ml śmietany 30 %
sól i pieprz
duża szczypta cukru
Śledzie w rzodkiewkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie płuczemy, osuszamy. Ściągamy skórę i kroimy śledzie na cienkie paski. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki, a paprykę w kostkę. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy.
2.Wszystkie składniki przekładamy do miski , dodajemy obie śmietany o doprawiamy do smaku .
Komentarze