Śledzie w pomidorach z rodzynkami królewskimi

4.49 (184 ocen)

Jedne z wielu ryb królujące na Wigilijnym stole

Składniki:

  • 1 kg. płatów śledzi solonych
    500 g. przecieru pomidorowego
    1 opakowanie rodzynek królewskich
    2 średnie cebule
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżka octu
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w pomidorach z rodzynkami królewskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namaczamy na 4-5 h. w mleku by puściły nadmiar soli , kroimy w małe kawałki 3-4 cm.
  • 2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę , smażymy na odrobinie oleju rzepakowego, gdy się zeszkli dodajemy resztę oleju oraz przecier pomidorowy-dusimy 3-4 min. Po tym czasie dodajemy rodzynki oraz ocet cukier i pieprz. Dusimy ok 5 min mieszając co jakiś czas , odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Do gotowego sosu wkładamy śledzie , mieszamy by każdy kawałek ryby był nim oblepiony , odstawiamy do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować