Śledzie w pomidorach

0 (0 ocen)

Świetnie sprawdzają się jako przekąska na imprezach

Składniki:

  • 60 dag filetów śledziowych
    4 cebule
    1/2 szklanki oleju
    puszka krojonych pomidorów bez skórki
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka ostrej mielonej papryki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki octu
    łyżeczka koncentratu pomidorowego

Śledzie w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety moczymy przez 3-4 godziny po czym odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Pomidory z puszki miksujemy blenderem, dodajemy koncentrat, podsmażoną cebulę, olej, liście laurowe, ziele, majeranek, paprykę. Smażymy jeszcze przez około 5 minut i odstawiamy do ostudzenia. Do śledzi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , i ocet. Wstawiamy do lodówki aby śledzie się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy