Śledzie w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 25 min

Mieliśmy z mężem ochotę na swojskie śledziki, więc zrobiłam je w pomidorach z dodatkiem cebuli i przypraw. Wyszły delikatne, lekko nasycone koncentratem pomidorowym. Mogą być również dodatkiem do wigilijnego stołu.

  • 25 min

Składniki:

  • 70 dag śledzi - matiasy
    2 duże cebule
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    5 łyżek koncentratu pomidorowego własnej produkcji (jeśli ze sklepu to 3 łyżeczki)
    2 łyżki octu
    Przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, pieprz w ziarenkach(po 3-4 ziarenka).

Śledzie w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej wodzie(u mnie moczyły się 2 godziny), odsączyć na durszlaku, pociąć na kawałki 4-5 cm. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, dodać cebulę, dusić do miękkości, dodać ocet i koncentrat oraz przyprawy, wymieszać – całość dusić jeszcze 2 minuty. Następnie odstaw do wystygnięcia. W półmisku ułożyć warstwowo cebulę, śledzie. Odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Porady

1. Zamiast koncentratu pomidorowego można dodać przecier pomidorowy, ale należy pamiętać o proporcjach. 2. Ziarenka pieprzu, jałowca i ziela angielskiego można zmiażdżyć i takie dodać do śledzi.

Komentarze

Podobne przepisy