Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)
Składniki:
Składniki:
300 g matyjasów (śledzi solonych)
1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)
2 cebule
ok. 300 ml oleju
pieprz
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w piórka a grzybki w kostkę.
2.Śledzie układam warstwowo w dużym słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień
Komentarze