Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi

4.44 (167 ocen)

Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)

Składniki:

  • Składniki:
    300 g matyjasów (śledzi solonych)
    1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)
    2 cebule
    ok. 300 ml oleju
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.44 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w piórka a grzybki w kostkę.
  • 2. Śledzie układam warstwowo w dużym słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować