Śledzie w oleju z grzybkami

4.5 (199 ocen)

Na święta nie może zabraknąć śledzia, w oleju z grzybkami jest moim ulubionym. Szybki i łatwy do przygotowania i pyszny.

Składniki:

  • - 600 g śledzi a la matias
    - 100 g suszonych grzybów
    - 2 duże cebule
    - olej
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w oleju z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstwaiamy na około dwie godziny. Gotujemy do miękkości w wodzie której się moczyły. Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzy krotnie. Ostudzone grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około 2 cm. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę, grzyby, śledź i znowu cebulę, grzyby i śledź aż do zapełnienia słoików tak aby na górze były grzyby. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki.

Porady

Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować